Wednesday, 22 June 2011

8 pEtanDA DiA adaLAh JOd0H kiTEr ^_^BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....
assalamualaikum,,,apa khabar semua...harap sentisa sehat dibawah payung rahmat ALLAH...
hari nie,,tiey ader sumthing nk share..juz for fun...
hanya untuk sekadar bahan bacaan di alam maya ini....
berkaitan dengan jodoh,...satu topik yang mana menjadi topik feveret tiey...
haaaa,,nie juga sbb why owg kata tiey nie jenis JIWA ...hahahahha...
yup...saya mmg jiwa...jiwa haluss yg sentimental + romantisss....uweeeekkkk =P ...
Jom,,sama2 kita baca..
Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional, spiritual dan fizikal antara keduanya. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya, kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya. Benarkah seperti itu? Lalu, apakah ada petanda lainnya agar seseorang dapat merasakan bahawa sidia jodoh (soulmate) kita atau bukan?
Petanda 1
Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersama-sama. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, selamat... kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu! 
Petanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan, adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba sekarang perhatikan, apakah gerak-gerinya, caranya berpakaian, gaya rambutnya, caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu!
Petanda 3
Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu..Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagian kamu... 
Petanda 4
Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang, selesa dan tanpa perasaan tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan... Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.
Petanda 5
Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut, suka-duka saat bersama. Sekarang, ingat-ingat kembali. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah?
Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu?
Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak salah lagi. Dialah orangnya... 
Petanda 6
Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu, dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya... Nah, kalau begitu ini bisa bererti  dia sudah siap menerima kamu seadanya..
Petanda 7
Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Bahkan pada saat kamu tampil 'buruk' di depannya sekalipun, misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu  tentang kelemahan dan kekurangannya...
Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama!
Petanda 8
Bila merasa rahsia kamu bisa lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya, maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan! Apakah kelapan² petanda di atas telah kamu temukan padanya?

Manusia Hawa diciptakan dari rusuk manusia Adam,
bukan dari kepalanya untuk dijunjung diatasnya, bukan pula dari kakinya untuk dijadikan alasnya, tetapi disisnya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat pada lengannya utk dilindungi & dekat dihatinya untuk dicintai..
Ini hanya cebisan tulisan sahaja,,,aper yang penting,,,berdoalah agar kita temui kebahagiaan...tiey suka guna ayat nie...
"Percaya pada kuasa doa"...ALLAH pasti mendengarnya...
 KERANA ALLAH ITU MAHA  MENDENGAR ...subhanallah
Bagi yang sedang bercinta,,,selamat bercinta..dan untuk dri sendri juga..=)..
.Moga perhubungan semua direstui kelurga dan mendapat sijil halal (nikah) drp ALLAH...=)..
"Ya ALLAH ,,kekalkanlah kasih sayang antara kami dan halalkan hbungan kami.."..amin...
dan bagi yang masih belum menemui pasangan,,insyaALLAH,,,pasti ader...
kerana ALLAH telah merancang yang terbaik untuk anda...
kalau berhajat,,,bacalah surah al-Baqarah ayat 126
dan surah al-Maidah agar tidak tersalah buat pilihan dalam apa jua plihan dalam kehidupan kita..
apa yang baik,,datang dari ALLAH,,
apa yang buruk adalah lelemahan diri tiey sendiri....
wallahualam...


sAnGAt tiraMISSu miRm0 ^_^

No comments:

Post a Comment